Marx' invloed op het moderne denken en- de hedendaagse samenleving is van beslissende betekenis geweest. Nog steeds valt veel maatschappijkritiek direct of indirect te herleiden tot zijn denkbeelden. Voor hem was kritiek op de godsdienst voorwaarde van alle kritiek. Eerst moet de " godsdienst weerlegd zijn, pas dan kan het profane leven écht onder kritiek gesteld en veranderd worden. Voor Marx gaat het hier om een en dezelfde dwaling in heilige en onheilige gestalten.
De godsdienstkritiek van Karl Marx is dus een belangrijke sleutel tot zijn algemene maatschappijkritiek. Daarover gaat deze bundel. Hij opent met een overzichtsartikel over de receptie van Marx' gedachtengoed in de theologie. Vervolgens wordt de plaats van Marx' godsdienstkritiek in het geheel van zijn werk aan een analyse onderworpen. De kritieken van twee klassieke grondleggers van de sociologie, Eiriic Durkheim en Max Weber, op Karl Marx. kunnen in dit verband niet achterwege blijven. Ze worden ingeleid door een kort hoofdstuk over de invloed die Marx heeft gehad op deze beide grote sociologen.
Aandacht krijgt eveneens de kritische doorwerking van Marx' godsdienstkritiek in de psychologie, met name die van Freud en Fromm. Tot slot en ter afronding wordt de vraag behandeld wat de theologie zowel van Marx' godsdienstkritiek als van haar doorwerking op wijsgerig en sociaalwetenschappelijk gebied kan leren en welk tegenspel de theologie hier bieden moet.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.