Burgerlijke ongehoorzaamheid
Met dit boek mengt Manenschijn zich op fundamentele wijze in de discussie rond het thema 'burgerlijke ongehoorzaamheid'. Hij vat dit op als een poging om de ethiek in de politiek te brengen en vraagt zich af hoe dat kan onder de condities van de moderne samenleving.
Biedt de moderne democratische rechtsstaat nog wel legitieme ruimte aan de individuele gewetensbeslissing'? Op welke wijze kan een individuele burger zijn rechtsgenoten overtuigen van het immorele van bepaalde politieke beslissingen`?
Op zijn speurtocht door verleden en heden doet Manenschijn menig verrassende vondst over de ontstaansgeschiedenis van burgerlijke ongehoorzaamheid, de rol van basisregels en -principes van moraal, de inflatie van het recht in een verzorgingsstaat, de merkwaardige 'afwezigheid' van veel moderne theologen bij discussies over rechtsstaat en democratie, de strekking van de klassiek-reformatorische leer van het recht op verzet (Luther, Calvijn, Beza, Knox e. a.) en het vaak willekeurige beroep op Romeinen 13, de 'locus classicus' van de christelijke visie op de overheid. In een laatste hoofdstuk worden de resultaten toegepast op een actuele kwestie: is burgerlijke ongehoorzaamheid een goed middel om eventuele plaatsing van kruisraketten te verhinderen?
Dr. G. Manenschi jn (1931) is wetenschappelijk hoofdmedewerker ethiek aan de theologische faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1979 promoveerde hij op een studie over Thomas Hobbes en Adam Smith. In 1982 verscheen bij Ten Have zijn Eigenbelang en christelijke ethiek, Rechtvaardigheid in een door belangen bepaalde samenleving