Jaarlijks worden in ons land 8000 tot 10 000 kinderen geboren met een ernstige, aangeboren afwijking. Bij een belangrijk aantal afwijkingen spelen erfelijke oorzaken een rol.
Erfelijkheidsadvies maakt het mogelijk om van tevoren uit te zoeken of mensen een méér dan normale kans op een ernstig afwijkend kind hebben. Onderzoek van het ongeboren kind kan bepaalde afwijkingen vaak al in een vroeg stadium van de zwangerschap aantonen. Dit geeft mensen de kans om zèlf de vraag te beantwoorden: `Is in ons geval voorkomen misschien beter dan (niet) genezen?' In dit boek staan de volgende vragen centraal:
wat is erfelijkheid?
- wie hebben een verhoogd risico op een afwijkend kind?
- wat is erfelijkheidsadvies; wat is prenataal onderzoek en waar kan men dit krijgen?
hoe is de geboorte van een ernstig af
wijkend kind te voorkomen?
Verder gaat Hansje Ausems uitgebreid in op de medische èn emotionele kanten van deze problematiek. Ook worden alternatieven aangedragen voor mensen die zelf geen kinderen (meer) durven krijgen of verwekken.
Dit boek is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met erfelijkheidsdeskundigen en de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (vsop). Erfelijkheid en kinderen krijgen geeft heldere informatie over een onderwerp dat iedereen die (nog) kinderen wil, aangaat.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.