In 1911 werd artikel 248 bis opgenomen in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht. Hiermee werd seksueel contact tussen een meerderjarige en een minderjarige van hetzelfde geslacht een misdrijf. De meerderjarige die gepakt werd kon tot een gevangenisstraf van maximaal vier jaar veroordeeld worden.
Aan de invoering van '248 bis' gingen zowel binnen als buiten het parlement felle discussies vooraf. Het wetsartikel gaf ook de stoot tot de oprichting van het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (1912), de eerste homo-emancipatiebeweging in ons land. Gedurende zestig jaar heeft '248 bis' honderden slachtoffers gemaakt. Pas in 1971 werd het artikel uit het Wetboek geschrapt.
Maurice van Lieshout verzamelde in deze bundel enkele van de belangrijkste documenten over de criminalisering en emancipatie van homoseksuelen in de periode 1910-1916. Naast brochures tegen '248 bis' bevat dit boek ook de integrale tekst van de eerste voorlichtingsbrochure voor het grote publiek en voor homoseksuelen zelf.
Maurice van Lieshout is verbonden aan de vakgroep Algemene Literatuurwetenschap van de Universiteit van Amsterdam.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.