De tien geboden
Gij zult niet stelen, niet echtbreken, niet doden, tegen uw naaste niet leugenachtig getuigen...
Zoals alle bijbelse figuren, verhalen en wetten hebben ook de Tien Geboden zeer tot de verbeelding gesproken en in de loop der jaren tot uiteenlopende interpretaties geleid. Voor een middeleeuwse ridder hadden deze regels een andere betekenis dan voor een Staphorster predikant. Maar wat voor betekenis moeten wij tegenwoordig nog aan deze wetten toekennen? Het is duidelijk dat de paus er een andere lezing op na houdt dan Cecil B. de Mille of de Poolse cineast Kieslowski.
In deze prachtige, veelzijdige bundel laten tien jonge Nederlandse en Vlaamse auteurs zich inspireren door een van de Tien Geboden. Tien moderne, persoonlijke interpretaties van de bijbelse wetten, en de consequenties van het overtreden ervan. Van ontucht en overspel in de provincie tot de diefstal van andermans teksten, en de waarschuwing alle beelden en afbeeldingen te wantrouwen, ook als die gemaakt zijn van woorden, geluiden, begrippen en gebaren.
Duizenden jaren na Mozes leggen tien jonge schrijvers met zeer uiteenlopende achtergronden ieder hun wet vast. Soms profaan, maar altijd integer, schrijven zij opmerkelijke verhalen over de morele dilemma's van deze tijd.