Spreken voor Gods rekening
Op 9 maart 1980 overleed Dr J. J. Buskes, tachtigjaar oud. Meer dan vijfenvijftig jaar sprak en schreef hij als dienaar van het Goddelijke Woord. De zaak van zijn leven, de kern van zijn spreken en handelen was: Jezus Christus, het Woord van God, gisteren, heden en morgen dezelfde.'
Vanuit die geloofsovertuiging was hij antimilitarist, vocht hij tegen het nationaal-socialisme, keerde hij zich tegen onze koloniale politiek, liep hij mee in vredesdemonstraties, veroordeelde hij de apartheidspolitiek, kwam hij op voor armen en verdrukten. Door zo te leven en te spreken verdiende hij zijn erenamen: dwarsligger, lastpost, non-conformist, profeet, rooie dominee. Opvallend is dat hij telkens zijn stem verhief over zaken die anderen nog niet zagen of wilden zien. Opvallend is ook zijn actualiteit, juist nu.
In die zin is hij nog steeds een levend geweten van onze tijd en is 'Spreken voor Gods rekening' geworden tot een opmerkelijk actueel boek, een samenvatting van een heel leven, een getuigend testament.
Wim Ramaker heeft een bloemlezing samengesteld uit alles wat Dr. Buskes in een heel leven gezegd en geschreven heeft. Veel van wat in deze bundel is opgenomen is nooit eerder gepubliceerd of in druk verschenen.
Zo vinden we gedachten over oorlog en vrede, recht en onrecht, socialisme en christendom, over de oudere mens, over de dood, maar ook pastorale overdenkingen. Daarnaast fragmenten uit zijn intredepreek uit 1924, de herdenkingsrede uitgesproken bij zijn 50-jarig ambtsjubileum, maar ook een preek gehouden tijdens zijn verblijf in het gijzelaarskamp te Sint-Michielsgestel in 1944.