Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
De theologie van Karl Barth
De theologie van Karl Barth: dynamiet of dynamo voor christelijk handelen. De politieke en theologische kontroverse tussen Nederlandse Barthianen en Neocalvinisten.
In dit boek wordt een schets gegeven van de ontwikkelingen in de controverse tussen neocalvinisten ('Kuypers gereformeerden') en barthianen over de politieke en maatschappelijke uitwerking van Barths theologie in Nederland vanaf 1925 tot heden.
Deze studie laat zien hoe met name Schilder gedurende zijn gehele leven en Berkouwer tot 1954 Barth zeer fel bestreden hebben en Buskes, Miskotte en in iets mindere mate Noordmens Barth even fel verdedigden. Uitvoerig wordt ingegaan op de achtergrond waartegen deze controverse zich afspeelde: het opkomend nationaalsocialisme en de 'doorbraak'-discussies van vlak na de tweede wereldoorlog.
Tal van motieven in deze polemiek (zoals bijvoorbeeld het omstreden bestaansrecht van christelijke politieke partijen, de vraag naar de mate waarin christenen zich met historische politieke stromingen identificeren, enzovoort zijn tot op de dag van vandaag uiterst actueel. Deze zeer informatieve studie over een van de belangrijkste discussies uit de Nederlandse kerkgeschiedenis van de laatste vijftig jaar is dan ook niet uitsluitend een historisch werk, maar poogt ook aan de huidige discussie over de verhouding geloof-politiek het hare bij te dragen.
Martien E. Brink-man (1950) studeerde theologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en promoveerde aldaar in 1979 op een proefschrift over Wolf hart Pannenberg. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als godsdienstleraar werd hij in 1976 aan de theologische faculteit van de VU benoemd als wetenschappelijk ambtenaar voor onderzoek op het terrein van de ecclesiologie (leer omtrent de kerk) en later voor een project over Karl Barth en de politiek.
Vanaf september 1982 is hij deeltijds ook verbonden aan de dag- en avondopleiding theologie van de Stichting De Vrije Leergangen van de VU.
In 1982 verscheen van zijn hand bij Ten Have een studie over Karl Barths socialistische stellingname.