Verlossers naast God. Dokters en euthanasie in Nederland' is een bijzondere kroniek van de euthanasie in ons land.
Al voordat het woord was uitgevonden, hielpen dokters hun patiënten sterven, vaak zelfs in christelijke kringen. Uit barmhartigheid, zeggen zij zelf. Tussen het einde van de jaren zestig en het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw vond in Nederland een omwenteling plaats in het denken over euthanasie. In korte tijd werd euthanasie maatschappelijk, juridisch en politiek geaccepteerd. Het zelfbeschikkingsrecht deed zijn intrede. Nederland is een van de weinige landen waarin euthanasie in de wet is vastgelegd. De weg naar deze wetgeving verliep echter moeizaam.
Opvallend is dat artsen zich in het publieke debat afzijdig hebben gehouden. Het debat over de euthanasiewetgeving werd geleid door juristen en ethici. Zij waren het die zorgden voor de legalisering van euthanasie. Maar hoe stonden de dokters hiertegenover, die de euthanasie moesten uitvoeren?
In 'Verlossers naast God' werpen artsen hun licht op de euthanasiepraktijk, nu en in het verleden. Openhartig vertellen ze hoe ze dachten en denken over euthanasie. Dit levert een onthullend en vaak ontroerend beeld op. Van mercy killings naar legale euthanasie, van een verzuilde samenleving naar openheid naar de patiënt en de opkomst van de palliatieve zorg.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.