In zeer korte tijd is de positie van de gemeente grondig veranderd. De rijksoverheid erkent dat veel zaken alleen op lokaal niveau goed aangepakt kunnen worden. Er is een tendens om bij het maken van plannen partners te zoeken en tot taak- en verantwoordelijkheidsverdelingen te komen. De tendens is bevordering van participatie op alle niveaus. De opbrengst moet zijn: maatwerk. Lidwi de Groot, die eerder met Elske ter Veld het boek `Vrouw en beleid' schreef, geeft in Alledaags Toveren aan dat de manager in gemeentedienst hier voor een keuze staat: afwachten of deze gril eventueel ook weer overwaait, of de ontwikkeling zien als een kans en deze met beide handen aangrijpen. In het laatste geval maakt de manager wel de meest interessante maar niet de gemakkelijkste keus, want de eisen die de nieuwe situatie stelt zitten vol dilemma's en paradoxen. Een politiek bestuur dat ook wat risico's durft le nemen is een welkome steun voor de manager, maar ook politieke steun acht De Groot tot op zekere hoogte maakbaar.
'Alledaags toveren' is actueel en realistisch. Het is geschreven vanuit een jarenlange praktijk als consultant en opleider van vrouwelijke en mannelijke managers van de lokale overheid. Lidwi de Groot is directeur van het organisatie-adviesbureau De Beuk.
J. J. van Aartsen, Secretaris-generaal van hel ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in zijn voorwoord over Alledaags Toveren: 'Het maakt (...) ook duidelijk waarom werken bij de (gemeentelijke) overheid zo leuk is.'
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.