- Herman J. Jansen // Utrecht aan Zee
Gevolgen van de klimaatverandering voor Nederland
Utrecht aan Zee is een verrassend en veelzijdig boek over een serieus onderwerp: klimaatverandering. Het wordt warmer op aarde en dus ook in Nederland. Hoewel de meeste Nederlanders wel oren hebben naar hogere temperaturen, zijn er meer nadelen dan voordelen. Wateroverlast, extreem weer, nieuwe ziekten en het uitsterven van flora en fauna. Maar… wanneer de Nederlander zich aanpast, kan hij wel degelijk óók de vruchten plukken van het warmere weer. Soms letterlijk, als je het hebt over de toevlucht van wijnbouw in ons land.
Utrecht aan Zee gaat over nu en later. Het beschrijft in welke situatie de mens nu is aanbeland en hoe onze toekomst er uit kan gaan zien. Komt malaria terug in Nederland? Rijden onze auto's over 50 jaar op waterstof? Gaan we nieuwe kerncentrales bouwen? Wat blijft er boven water van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland? Wonen we over 100 jaar weer op terpen? Wie zal het zeggen? Volgens de schrijvers van het boek gaat er de komende eeuw veel veranderen in Nederland.
Utrecht aan Zee is het eerste boek over de verandering van ons klimaat en de gevolgen daarvan voor Nederland. Het boek verschijnt in januari 2003, als veel in het teken zal staan van de Watersnoodramp in 1953. Begin februari 2003 is het precies 50 jaar geleden dat deze ramp zich voltrok. Dit boek gaat duidelijk niet over die ramp, maar laat wel zien dat een herhaling bepaald niet uitgesloten is.
Utrecht aan Zee beslaat 130 pagina's en is geschreven door bioloog en wetenschapsjournalist Herman Jansen en journalist Jeroen Jansen.