De goeie nieuwe tijd
Dat wil ik,' dacht de hoornist en verliet zijn instrument, de concertzaal en zijn carrière.
Nu is hij directeur van een centrum voor moderne muziek en part-time sleepbootkapitein. De psychiater mocht zich na twaalf jaar studie inschrijven in het register van specialisten. Daarvoor was zij medisch analiste, huisvrouw en moeder. Vijftigers. Zij veranderen hun leven, hun werk.
Vroeger had je het met vijftig wel gehad. Dertig jaar geleden was 'van middelbare leeftijd' een volstrekt normaal en onbeladen begrip. Vijftigers zagen er ook zo uit. Grijzend, een beetje moe, kleurloos. Geen gekke dingen meer doen, denken aan de oude dag. Weg jeugd.
Nu steekt een pensioenverzekeraar een rijp heerschap in het leer, zet hem op een motor en laat hem zeggen dat hij 'toch niet moet denken aan een rustige oude dag'. Sinds de jaren zestig zijn de regels van de leeftijdsconventie drastisch veranderd.
De pensioengerechtigde leeftijd is lang zo heilig niet meer. Mensen houden eerder op met werken, of gaan juist langer door. De opbouw van de Nederlandse bevolking lijkt de betaalbaarheid van de sociale voorzieningen voor ouderen in de weg te staan. Dat zet mensen aan het denken. Een andere kijk op leven en werk is het gevolg.
Vijftigers zijn de eerste 'ouderen' die hiermee worden geconfronteerd. Zij zijn de belangrijkste dragers van een beweging die het beeld van ouder worden in de directe toekomst zal veranderen.
De journaliste Anneloes Timmerije (1955) ging na, hoe sommige sociale en economische ontwikkelingen
van de laatste dertig jaar de mogelijkheden van de huidige generatie vijftigers hebben beïnvloed. Zij sprak
met mensen die rond hun vijfigste anders zijn gaan denken over leven en werk,of anders zijn gaan leven,
en schetste een beeld van de goeie nieuwe tijd.