Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Omgaan met bejaarden
Er wordt tegenwoordig veel over bejaarden en het 'bejaardenprobleem' gesproken en geschreven. Dikwijls is de benadering dan nogal theoretisch en houdt men zich vooral bezig met de bejaarden als groep en de problematiek daarvan. Daardoor wordt gauw de aandacht afgeleid van de kern van de zaak: de menselijke, persoonlijke situaties. Dit boekje gáát over mensen: gezonde bejaarden, zieke bejaarden, chronische zieken en hun verzorgsters.
'Omgaan met deze patiënten is niet gemakkelijk. De kennis van wat zich achter het masker van meegaandheid verbergt, is noodzakelijk om vele fouten te voorkomen, fouten die vaak niet aan het licht komen omdat de patiënt het niet meer durft te zeggen. Dit boekje van mevrouw Roza is daarom zo belangrijk omdat veel van deze verborgen gevoelens bij de patiënten en de onjuiste reacties van het personeel helder worden beschreven. Dit was alleen mogelijk door haar rijke ervaring in vele jaren praktijk opgedaan en haar warme maar ook kritische belangstelling voor deze vaak ten dele stukgeslagen oudere patiënten. Velen, zowel verzorgsters als verpleegsters zullen tal van situaties kunnen herkennen en ook hun eigen falen daarin. Bovendien zal dit boekje voor tal van docenten kostbaar worden door de rijke en gevarieerde voorbeelden die het geeft. Het is waarschijnlijk juist daarom zo van belang omdat het zowel begrip toont voor de patiënt als voor de verpleegster of verzorgster. Hoewel de meeste situaties stammen uit het verpleegtehuis of een verpleegtehuisafdeling zullen soortgelijke ervaringen ook veelvuldig opgedaan kunnen worden in verzorgingstehuizen voor bejaarden. Uit boekje vult ongetwijfeld een lege plaats op. Betweters over de organisatie van de gezondheidszorg hebben we te over in ons land. Over wat er feitelijk gaande is in de omgang van oudere patiënten en meestal jongere verpleegsters of verzorgsters en hoc wij ons daarbij kunnen corrigeren, weten we bijzonder weinig. Het boekje van mevrouw Roza, dat de binnenkant van het verpleegtehuis en het verzorgingstehuis beschrijft, hoe men elkaar pijn doet, maar ook kan troosten, is daarom meer dan lezenswaard.'
Aldus dr. J. M. A. Munnichs, directeur van het Gerontologisch Centrum te Nijmegen, in zijn voorwoord.