- H. van Praag // Een wereld van duizendkunstenaars
Perspectieven en toepassingen van de parapsychologie (Alles wordt anders 2)
In deze nieuwe serie zoekt Prof. Van Praag naar een synthese tussen twee fascinerende wetenschappen: parapsychologie en futurologie. Als auteur van de succesvolle Parapsychologische Bibliotheek (H. Meulenhoff) en als redacteur van het Handboek voor Toekomstvorsing (Kluwer), is hij op beide gebieden goed thuis. Bovendien heeft hij zich als pedagoog vele jaren onledig gehouden met opvoedingsmethoden die op de toekomst gericht zijn. Zonder te vervallen in de wilde fantasieën van science fiction leidt hij de lezer binnen in een wereld van visionaire mogelijkheden, die de stoutste verbeelding nog overtreffen.
In dit tweede deel van de reeks (eerder verscheen 'Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde') bespreekt de auteur de sluimerende artistieke vermogens in de mens. Aansluitend bij het oude adagium, dat ieder mens een kunstenaar in zijn droom is, behandelt hij de psychologie van Palagyi, dat waarnemen virtueel handelen is, met andere woorden, dat passief kunstgenot wijst op het vermogen zelf kunst te creëren. Dit leidt tot een analyse van het verschijnsel der Indiaanse zandtekeningen. De Navaho's dromen namelijk voorstellingen die zij overdag, tijdens rituele dansen, in het zand schrijven. Van hieruit belandt de schrijver bij het vraagstuk der inspiratie, als psychologisch en parapsycholo- gisch probleem.
Patience Worth, Rosemary Brown en Matthew Manning komen aan bod als media van schrijvers, componisten en schilders. Daar- na trekt Prof. Van Praag de consequentie voor futurologie en 'éducation permanente'. Zo schetst hij het visioen van een nieuwe samenleving met creatieve persoonlijkheden, 'een wereld van duizendkunstenaars'.