Nederland loopt binnen Europa aan kop met de stijging van de werkloosheid en de vernietiging van bedrijfskapitaal bij faillissementen. Deze blijken vele malen groter te zijn dan bij de grote Europese handelslanden.
Pieter Lakeman en Pauline van de Ven zetten uiteen dat het Nederlandse bankwezen hierbij een doorslaggevende rol heeft gespeeld, en nog speelt.
Nederlandse banken blijken anders op te treden dan hun buitenlandse soortgenoten en het misdrijf van bedriegelijke bankbreuk niet uit de weg te gaan. De schadelijke gevolgen zijn nooit eerder zo duidelijk aan de kaak gesteld en lijken onder het welwillend toezicht van De Nederlandsche Bank op het bedrijfsleven, de overheid en de nietsvermoedende burgers te worden afgewenteld. De Nederlandse banken dreigen nu echter zelf het slachtoffer te worden van hun wanbeleid en zullen de komende jaren een toontje lager moeten zingen. Schrijvers zetten de top-trucs uiteen waarmee het Nederlandse bankwezen de geleden miljardenverliezer voor zich uitschuift.
Pieter Lakeman, schrijver van het boek Het gaat uitstekend (1984) is voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI).
Pauline van de Ven was van 1980-1984 journaliste van het dagblad Trouw en in 1984 journaliste voor NRC/Handelsblad, en sinds kort freelance financieel journaliste. Zij publiceert al jaren over het Nederlandse bankwezen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.