aan jongeren en ouders
tussen vervreemding en bekering, vreugde en verdriet
Dit is het boek van een jonge predikant die zijn hart blootlegt. Hij bundelt zijn gedachten die cirkelen rond het thema kerkverlating en de vervreemding die daaraan vooraf gaat. Daarbij heeft hij zowel oog voor de innerlijke strijd van jongeren, als voor het verdriet en de zorg van ouders.
Het mes snijdt diep in dit boek, ook in eigen vlees. Vanuit een eerlijke analyse van zijn eigen gereformeerde jeugd gaat de schrijver in op het begrip 'vervreemding'. Welke elementen in ons goed georganiseerde gereformeerde leven werken deze in de hand? Waar en waardoor ontstaan de barsten in de lak?
Het boek wil niet alleen de pijnlijke plekken aanraken, want dat doet alleen maar zeer. Tal van ideeën en aanzetten om vervreemding buiten de kerk en vooral uit het hart te houden worden gegeven. In alles klinkt door dat hiervoor niet alleen een ware kerk, maar ook een levende kerk nodig is, zodat ouders en jongeren niet scheefgroeien zonder uitzicht op herstel.
Ds. E.A. de Boer is predikant van de Vrije Gereformeerde Kerk te Pretoria. Van 1985 tot 1990 stond hij in de Geref. Kerk (vrijg.) te Amsterdam-Z.W. Zijn ervaringen als jonge predikant in deze stadsgemeente met veel zelfstandig wonende jongeren zijn in dit boek verwerkt. Eerder schreef hij een biografie van de jonge Johannes Calvijn in Loflied en hekeldicht (Haarlem 1986) en gaf hij K. Schilder, Eerste rede, eerste optreden uit (Franeker 1989).
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.