De kwaliteit van ons bestaan
Maatschappelijke ontwikkelingen tuimelen over elkaar heen. Er valt een Muur. Op het eerste gezicht vaststaande strukturen wankelen: een geheel nieuwe geo-politieke situatie ontstaat. Het liberalisme (de 'vrije' markt) heeft gewonnen, zegt men.
Technische ontwikkelingen dienen zich aan in een bijna niet meer bij te houden tempo. De compact-disc verdringt in recordtijd de grammofoonplaat, de computer staat in nagenoeg elke huiskamer. Communicatie-kanalen te over, maar de eenzaamheid is nog nooit zo groot geweest.
Medische ontwikkelingen grijpen bijna als een ziekte om zich heen. Het lijkt erop of de mens werkt aan de eigen onsterfelijkheid.
Waarheen gaat onze samenleving? Is daar zicht op te krijgen? En nog belangrijker, hoe is de kwaliteit van onze sterk veranderende samenleving? Worden we met ons allen beter van al die spectaculaire ontwikkelingen? Al datgene wat de mens zo omstreeks het jaar 2000 ten dienste staat, maakt hem of haar dat gelukkiger? Kwaliteit en geluk, het zijn hevige ethische kwesties. En ze zijn er altijd in samenhang. Want, hoe kunnen we gelukkig zijn, hoe kan er sprake zijn van kwaliteit, wanneer we via die supertechnische communicatie-middelen dagelijks horen van ongekende honger, van wereldwijde schendingen van mensenrechten, van weer een gifbelt?
Inderdaad, in zo'n kort bestek is de schizofrenie van onze wereld en onze cultuur te schetsen. De auteurs van deze bundel willen, ieder vanuit het eigen vakgebied, blijven zoeken naar de sporen van de kwaliteit van ons bestaan. Zij willen hiervoor putten uit nog niet opgedroogde bronnen. Immers, 'levend water' zal nodig zijn om tot echte kwaliteitsverbetering te komen.