Elie Wiesel, werd geboren in Sighet, Roemenië, in een vroom joods gezin. Hij overleefde Auschwitz en Buchenwald.
Bij de bevrijding was hij 15 jaar oud. Na een lang verblijf in Frankrijk, woont hij sinds 1963 in de Verenigde Staten.
Het Franse blad 'Le Monde' schreef over Wiesel, 'dat hij behoort tot een van de grootste schrijvers van onze tijd'. De kwaliteiten van zijn werk liggen vooral in zijn diepe waarachtigheid en de geserreerdheid van zijn stijl. Wiesel schrijft om te getuigen omwille van de mens, omwille van zijn geloof in de God van de Bijbel; om de slachtoffers van de holocaust aan de vergetelheid te ontrukken, en zo de doden te helpen de dood te overwinnen.
Talrijke literaire onderscheidingen vielen hem ten deel, zoals de Prix Médicis (1968) en de Internationale Literaire Prijs voor de Vrede. In 1986 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede.
'De dag' verplaatst ons naar een New Yorks ziekenhuis, waar een man, ernstig gewond bij een auto-ongeluk, worstelt met zijn herinneringen.
Na de Duitse kampen overleefd te hebben, heeft hij geprobeerd 'normaal' te leven en gelukkig te zijn, maar de doden weigeren zich te laten begraven. Het leven dat hij behouden heeft is dat van een balling, waarin Kathleen - die van hem houdt - minder telt dan zijn grootmoeder, die in de kampen is omgekomen.
Toch, na de nacht en de dageraad breekt de dag aan: het beroep van Kathleen op zijn levenswil blijkt sterker te zijn dan de wanhoop van het verleden.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.