Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Geloven is zo gek nog niet
In dit boek vertelt Grollenberg, hoe hij inzichten over het ontstaan van bijbel en kerk aan anderen tracht over te brengen, in lezingen en gesprekken, en van daaruit op allerlei geloofsvragen ingaat. Toehoorders tonen zich vaak verrast: zij zien opeens wat de oorspronkelijke zin was van oude formules en gebruiken, die uitentreuren onveranderd werden herhaald en tenslotte niets meer betekenden voor hun werkelijke leven. Vandaar vele verzoeken om meer van dit soort opheldering. Zo ontstond een leer- en leesboek. Een der grondgedachten van de auteur is, dat iemand wel allerlei redenen kan hebben om kerk en christendom achter zich te laten, maar niet met recht kan beweren dat geloven iets onredelijks is, in strijd met het gezonde verstand. Men kan heel goed verantwoorden waarom men blijft kiezen voor deze levenshouding. Sommigen zeggen van Grollenberg, met enige spijt, dat hij niet 'getuigt'. Anderen waarderen juist dat hij zich beperkt tot wat hij wél meent te kunnen vanuit zijn bijbelwetenschap: hinderpalen wegnemen bij het verstaan van die oude teksten, onnodige versperringen op de weg naar een geloof waarvan de eerlijke beleving iemand meer mens kan maken, meer medemens dus. Want daarvoor was het bedoeld, vanaf het eerste begin.
Lucas Grollenberg (1916) sloot zich aan bij de Dominicanen, studeerde bijbelwetenschap aan de 'Ecole Biblique' van zijn Orde te Jeruzalem 1946-1948 en was daar ook docent 1950-1951. Sindsdien bezig met theologisch vormingswerk, ook buiten Nederland, met langdurige verblijven in Jeruzalem. In meerdere talen verschenen zijn 'Atlas van de Bijbel' (1954), 'Kleine Atlas van de Bijbel' (1959), 'Nieuwe kijk op het oude boek' (1968).
Hij verdedigde het goed recht der Palestijnse verzetsbeweging in 'Voor een Israël zonder grenzen. Bijbels geloof en politieke keuze' (1970; herziene uitgave 1977). Verder verschenen van zijn hand bij Ten Have Modern bijbellezen (1971, zesde druk 1981), Jezus, weg naar hoopvol samenleven (1974, elfde druk 1982), Die moeilijke Paulus (1977, derde druk 1981).