Democratie is voor velen een vanzelfsprekend begrip. Toch werd tot ver in de negentiende eeuw eendemocraat' gezien als iemand die de staat wilde ondermijnen. In dit boek wordt het verschijnsel democratie door de eeuwen heen verkend. De ontwikkeling ervan wordt beschreven in het licht van TEILHARD DE CHARDIN's fascinerende weergave van de evolutie als `ontvouwing van het bewustzijn'.
Denkbeelden van Aristoteles tot Rousseau, Kautsky en Marcuse, het macchiavellisme en het feminisme komen aan de orde. Bovendien vinden de minder bekende Alexis de Tocqueville en John Rawls, evenals de Federalist Papers en de jurisprudentie over de grondrechten hun plaats in dit verhelderende en veelzijdige boek. Aan de hand van een tweetal basisbegrippen, participatie en delegatie, wordt tenslotte inhoud gegeven aan wat democatie is en zou moeten zijn.
Mr. Drs. Lambert J. Giebels is politicoloog en jurist, ex-Tweede-Kamer-lid en ex-ambtenaar. Het vakgebied waarop hij in hoofdzaak werkzaam is geweest -in Nederland en Indonesië- is de ruimtelijke ordening. Hij doceert thans het Recht van de ruimtelijke ordening aan de Technische Universiteit Eindhoven en publiceerde onder meer het handboek `De nieuwe wetgeving op de ruimtelijke ordening'.
Onder de naam Lambert Lambertz. schreef hij een bundel Indonesië-verhalen.
Dr. D. Dolman, voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal, schreef het voorwoord bij dit boek.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.