Intelligentie is een groot goed. Niet alleen individuen stellen het op prijs intelligent genoemd te worden, ook overheden zien er de waarde van. Denk maar aan politieke redevoeringen waarin om 'probleemoplossers' gevraagd wordt, denk maar aan de tijd dat Rusland de eerste bemande Spoetnik de ruimte in zond: een gigantische onderwijsactiviteit in Amerika was het gevolg, alle intelligentie moest uit de samenleving gedregd worden om die achterstand ongedaan te maken.
Intelligentie is voor de ontwikkelde maatschappijen net zo belangrijk als olie. Nu kun je van het laatste wel ongeveer zeggen wat het is, maar van het eerste...? Wat is intelligentie eigenlijk? Waar komt het begrip vandaan? Waarom werd het zo allesbeheersend in onze samenleving, waarin de mensen liever slecht dan dom genoemd worden? Vragen waarop Pieter Vroon vaak zeer diep ingaat. Maar hij doet meer: hij maakt het hele ingewikkelde IQ-debat, waar zulke levensbelangrijke kwesties mee gemoeid zijn, doorzichtig en begrijpelijk. Hij laat zien welke pretentie de sociale wetenschappen op dit punt hebben, hoezeer ze te kort schieten en zelfs falen. En hij toont aan dat intelligentie ten dele een mythe is, die gevaarlijke consequenties kan hebben voor de samenleving in haar geheel.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.