- Peter Laurie // Drugs ( medische, psychologische en sociologische feiten)
Langzamerhand is komen vast te staan dat niet alle verboden drugs, de indische hennep bij voorbeeld, schadelijk zijn. Maar nog altijd spelen de handel en het gebruik zich af in het klandèstiene: een duistere en ten dele besloten gemeenschap met eigen wetten en moraal, met een eigen geheimtaal waarin de buitenstaander maar moeilijk doordringt. Geen wonder dat het publiek al deze zeer uiteenlopende middelen maar gemakshalve onderbrengt onder één
al te generaliserende noemer: verdovende middelen. De benaming alleen al heeft een sinistere klank en de namen van een aantal middelen, heroïne, marihuana, lsd en zoveel andere, roepen een sfeer op van verleiding en dreiging die al bij voorbaat elke meningsvorming korrumpeert en beïnvloedt.
Wat zijn nu de feiten over deze 'gevaarlijke' middelen? Wat voor schade kunnen zij veroorzaken, welke ervan zijn verslavend en welke niet? Hoeveel 'junkies' zijn er nu eigenlijk? De antwoorden zijn vaag, bevooroordeeld en ontoereikend.
Peter Laurie (30), zoon van een uitvinder, Cambridge-student, satirikus en freelance journalist voor o.a. Sunday Times Magazine, sprak met artsen, verslaafden en politiemensen, bestudeerde de medische literatuur en was zelf een incidentele gebruiker van sommige middelen zonder zich er bijzonder toe aangetrokken te voelen.
Dit boek, het resultaat van zijn onderzoekingen, is wellicht het eerste objektieve rapport waarin de feiten deal bijna legendarische verhalen hebben verdrongen.