Wat viel er voor de makers van de Grote Van Dale in de jaren negentig weer veel te registreren! De 12de druk van de Grote Van Dale stamt namelijk alweer uit 1992. In 1995 is die 12de druk weliswaar in nieuwe spelling uitgebracht, maar in redactioneel opzicht is er toen niets gewijzigd. Dat is nu wél gebeurd.
Met ca. 245.000 trefwoorden op 4300 pagina's is de omvang van de 13de druk in vergelijking met de 12de druk met maar liefst tien procent toegenomen. De 13de druk bevat niet alleen tienduizenden nieuwe woorden, nieuwe betekenissen van bestaande woorden en nieuwe uitdrukkingen, maar bijvoorbeeld ook nieuwe werkwoordsvervoegingen, meervoudsvormen en verkleinwoorden. Die 'verse' woorden zijn de afgelopen tijd verzameld, opgeslagen, geclassificeerd, gekoesterd, bewaard en ten slotte beoordeeld op levenskracht, voordat ze voor de nieuwe Grote Van Dale in aanmerking kwamen. Het zijn er vele duizenden en ze weerspiegelen maatschappelijke, culturele en wetenschappelijke ontwikkelingen. Zo zult u in de 12de druk vergeefs zoeken naar begrippen als internet, mineralenboekhouding, mesthuwelijk en durfkapitaal. Maar ook het aanraakscherm en de zeepbeleconomie bestonden nog niet, net zomin als zeitgeist en Absurdistan. Deze en honderden andere nieuwe woorden van de jaren negentig zijn in de 13de druk opgenomen. Daarmee is de nieuwste Grote Van Dale een ware spiegel van het Nederlands van de late 20ste eeuw. En uiteraard van het Nederlands in België, want ook aan Belgische neologismen, zoals wafelijzerpolitiek en denkpiste, is speciale aandacht besteed.
Een woordenboek koop je om zijn inhoud, maar het boek moet natuurlijk ook duurzaam in het gebruik zijn. Daarom heeft Van Dale veel aandacht besteed aan aspecten als stevigheid, handzame vorm, bindwijze en boekverzorging.
3 delen
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.