Het begrip 'genomics' heeft betrekking op een van de belangrijkste fronten van wetenschappelijke en technologische vooruitgang in onze tijd: het wetenschappelijke onderzoek naar de samenstelling en de functie van het genetisch materiaal van levende organismes, gericht op het beïnvloeden en manipuleren van hun kenmerken. Op een gebied dat tot voor kort grotendeels was voorbehouden aan 'moeder natuur' lijken zich in de nabije toekomst ongekende mogelijkheden voor bewuste planning en technische manipulatie te openen: het leven zelf wordt manipuleerbaar, met alle ongekende mogelijkheden en niet alle ongekende risico's van dien. Er is nog maar weinig bekend over de mogelijke consequenties van ontwikkelingen op dit gebied, terwijl tegelijkertijd grote economische belangen de 'vooruitgang' voortstuwen. Nu de economische voorspoed en de superwinsten die in de jaren negentig op de golven van de informatisering; geïncasseerd konden worden, zijn weggeëbd, dient genomics zich aan als een nieuwe nestor van economische groei en rendement. De grote complexiteit van de processen waar het om gaat en de daarmee verbonden onzekerheden, risico's en maatschappelijke tegenstellingen dreigen daarmee naar de achtergrond gedrukt te worden, ten koste van publiek debat en democratische meningsvorming over de vragen waar het om gaat.
Dit themanummer van het Tijdschrift voor Humanistiek gaat over de verhouding tussen de mogelijkheden die genomics biedt en de risico's die ermee verbonden zijn, met het oog op de dringende noodzaak bef publieke debat daarover te bevorderen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.