Hoe kan God dat toelaten?
De ervaring van het lijden in de wereld en de vraag naar de zin, die in het lijden zou kunnen zijn verborgen, vormen een oerthema in de geschiedenis van de mensheid. Voor christenen leidt deze problematiek steeds weer tot de vraag aan God: Hoe kan Hij dat toelaten, is Hij niet machtig genoeg om het lijden te verhinderen, of is Hij niet barar hartig genoeg om de mensen het lijden te besparen" Heinz Zahrnt benadert deze vraag vanuit de figuur van Job, als symbool van de door hel lijden beproefde mens. Job, zo vertelt de Bijbel, wordt door God op de proef gesteld en dusdanig door rampen en ellende geteisterd dat hij wenst dood te zijn. 'Waarom hen ik niet gestorven bij mijn gebuurte'.' Dan had ik tenminste rust!' Op de vragen die de door het lijden gekwelde Joh aan God stelt, probeert Zahrnt een antwoord te geven, dat ons niet een ongeschonden wereld voorspiegelt en zich evenmin uitsluitend beperkt tot een betere wereld na deze wereld Hij poogt veeleer aan te duiden hoe men als christen met het lijden zou moeten omgaan, hoe men het kan accepteren, waar het niet te veranderen valt en hoe men het moet bestrijden, wanneer dat mogelijk is.
Vanuit een drietal thema's benadert hij de problematiek van het lijden:
- De almachtige God - waarom Iaat Hij dat toe'' - De verborgen God - waarom zwijgt Hij'' - De genadige God -- Hij lijdt met de mensen
Dr. Heine Zahrnt (1915) is theoloog en publicist in de Duitse Bondsrepubliek: van zijn hand verschenen talrijke publikaties, die in vele talen werden vertaald. Eiij Ten Have verscheen van hem 'Het wordt tijd om weer aan God te denken' (1974).
Over hetzelfde thema eveneens bij Ten Have: I Harold S. Kushner
ALS 'T KWAAD GOEDE MENSEN TREFT