- Bevrijding 60 jaar
Zes decennia terug eindigde de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding was uiteindelijk aangebroken! In een drietal documentaires zal worden stil gestaan bij belangrijke momenten rond de bevrijding. D-Day, de bevrijding van Parijs en het einde van de holocaust. Zeer indrukwekkend en om nooit te vergeten.
- D-Day
6 juni 1944: Op deze dag landde een invasiemacht van 200.000 soldaten op de kust van Normandië om het Derde Rijk definitief te verslaan. Duizenden parachutisten worden gedropt achter de vijandelijke linies en tegelijkertijd worden de verdedigingslinies gebombardeerd. De Duitse verdediging blijft echter grotendeels intact en wanneer om half zeven 's ochtends de eerste landingsvaartuigen hun laadkleppen op het strand open laten, worden duizenden Geallieerde soldaten aan stukken gereten door de Duitse kogels en granaten. Aan het einde van de dag heeft de Geallieerde overmacht echter een doorgang in de Duitse verdediging geforceerd en is de bevrijding van Europa begonnen.
- De bevrijding van Parijs
Augustus 1944: Vijf lange bezettingsjaren hebben de metropool aan de Seine gebroken. Maar halverwege augustus verandert ineens alles. Zonder waarschuwing worden de bezetters aangevallen. Parijzenaren werpen barricades en wegversperringen op, verzetsmensen lokken Duitsers in de val, partizanen vallen Duitse tanks aan met Molotov cocktails en gendarmes die tot dan toe loyaal waren geweest aan het Vichy regime veroveren en bezetten hun politiestations. In het centrum van de stad wordt fel gevochten en de bezetters worden gedwongen om zich terug te trekken in verstevigde posities. Hitler geeft opdracht om de stad liever te verwoesten dan zonder slag of stoot over te geven, terwijl de invasiemacht van de Geallieerden nog te ver weg zijn moet de Franse hoofdstad stand zien te houden.
- Het einde van de Holocaust
Juni 1944: In het westen rukken de Engelsen en de Amerikanen op, vanuit het oosten komen de Russen opzetten. De Duitsers zitten in de val. In sneltreinvaart proberen ze de oplossing van de "joodse kwestie" tot een einde te brengen. De gaskamer draait overuren. Ondanks de naderende nederlaag worden ook de tot dan toe nog vrije Hongaarse joden door de Duitse moordmachine gegrepen. Als de Russen de moordfabrieken in het oosten bereiken zijn de vogels al gevlogen. De meeste slachtoffers zijn weggevoerd naar Duitsland. Daar komen ze opnieuw in erbarmelijke omstandigheden terecht. Als de gevangenen uiteindelijk bevrijd worden, is het voor velen te laat. Ziektes, ondervoeding en uitputting hebben reeds teveel gevraagd. De daders plegen zelfmoord of vluchten. Voor de overlevenden begint een lange weg, een weg van verwerking en een zoektocht naar zin.