Agressie is een van de grote stuwende krachten in de mens, een drijfveer waarvan men nog te weinig weet en die gekend en doorgrond moet worden willen wij Auschwitz uitbannen en een atoomoorlog voorkomen.
Het thema van de agressie werd reeds aan het begin van deze eeuw door psychologen aan de orde gesteld. Het heeft een lange voorgeschiedenis in theologische en metaphysische speculaties over het boze, de zonde, de erfzonde, etc. Vooral de theorieën van Kant (over de onsociale kant van de menselijke natuur), Darwin (de strijd om het bestaan) en de latere Freud (de agressie als doodsdrift) zijn tot nu toe belangrijk gebleken.
De verschillende vakgebieden (biologie, Bierpsychologie, filosofie, diepte-psychologie benaderden het onderwerp echter alle op hun eigen wijze.
Het is o.a. de bedoeling van Denker's boek te komen tot een synthese van de verschillende theorieën en het thema der agressie te bevrijden van een opdeling over de verschillende vakgebieden.
Op kritische wijze wordt aangetoond waar in een aantal agressie-theorieën onderzoek overgaat in speculatie of zelfs in een 'mythologie' die verkeerd menselijk handelen aprioristisch tracht te verklaren of te verontschuldigen uit een natuurlijk mechanisme. Heel verhelderend is in dit verband het hoofdstuk over Konrad Lorenz wiens werk in ons land grote bekendheid geniet.
Aan de door het Polemologisch Instituut van Prof. Rëling gestimuleerde discussie over oorlog en vrede kan Dr. Denker's boek een belangrijke bijdrage leveren.
Rolf Denker werd in 1932 geboren. Hij studeerde filosofie, kunstgeschiedenis en germanistiek en promoveerde in 1961 op een proefschrift over kunsttheorieën van Kant en Goethe. Sinds 1964 is hij medewerker aan het filosofisch seminarium van de universiteit van Tubingen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.