Op het gebied van godsdienst en kerk heerst momenteel een grote verwarring: veel tekenen wijzen op verval, maar ook valt te constateren dat godsdienst nog of weer in de belangstelling staat. Dit boek wil inzicht verschaffen in deze verwarrende situatie, waarbij vooral antwoord wordt gezocht op de vraag: Wat betekenen godsdienst en kerk voor de individuele mens en de samenleving?
De auteur gaat uitvoerig in op de veranderde positie en betekenis van godsdienst en kerk. Deze blijken zich in toenemende mate te concentreren op de privéwereld van de mens, wat meebrengt dat ze voor de samenleving als zodanig minder relevant worden. De kerken worden daardoor kwetsbaarder en meer afhankelijk van hun leden, wat weer invloed uitoefent op de godsdienst.
Er wordt afzonderlijk aandacht geschonken aan de veranderde positie van de mens in deze samenleving: hoe hij een eigen wereld opbouwt te midden van een samenleving waarop hij geen greep meer heeft. In het licht hiervan is het huidige kerkelijke en godsdienstige leven beter te verstaan. Godsdienst en kerk moeten hun plaats hebben in de privéwereld: de mens in zijn situatie bepaalt zelf grotendeels hun betekenis. Zó zijn ook de grote verschillen en spanningen binnen het kerkelijk leven te begrijpen: de mensen leven immers in zeer verschillende werelden.
In het slothoofdstuk gaat het vooral om de vraag hoe de kerken zich moeten opstellen, willen ze voor het godsdienstig functioneren van de mensen van betekenis zijn. Op grond van de geanalyseerde situatie voert de auteur een pleidooi voor een 'dialoog-kerk'.
Dr. G. Dekker (1931) studeerde economische en sociale wetenschappen aan de V.U. te Amsterdam en promoveerde in 1965. Hij was medewerker en later directeur van het Gereformeerd Sociologisch Instituut en werkte gedurende enige jaren in een landelijke kerkelijke functie. Thans is hij docent sociologie aan de theologische faculteit van de Vrije Universiteit,Amsterdam.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.