In Nederland zijn dagelijks zeven miljoen huishoudens en een half miljoen ondernemingen met elkaar in de slag. Inzet is de verdeling van hel nationale inkomen tussen ondernemers, werknemers, kapitaalverschaffers, ambtenaren en mensen met een uitkering.
In de jaren zestig en zeventig waren ondernemers aan de verliezende hand: de winsten slonken. De werkloosheid steeg dramatisch. In de jaren tachtig zijn de bordjes verhangen. Werknemers matigden hun looneisen; ambtenaren en uitkeringsontvangers bleven in financieel opzicht sterk achter. De winsten herstelden zich spectaculair. Daardoor groeide het aantal banen met meer dan een half miljoen.
Nu het economisch herstel is voltooid, ontbrandt de strijd om de verdeling van liet nationale inkomen opnieuw in volle hevigheid. Hopelijk vergeel niemand bij dit gevecht de harde lessen uit het verleden. Wanneer lonen en uitkeringen de winsten te veel wegdrukken, gaat dit ten koste van de werkgelegenheid en van het inkomen dat de Nederlanders niet elkaar te verdelen hebben.
In de jaren negentig wordt de economische bloei bedreigd door nieuwe problemen. Nederland lelt te weinig economisch actieven. Hoe komt een halfmiljoen werklozen aan de slag? Hoc kan worden voorkomen dat er straks racer dan een miljoen arbeidsongeschikten zijn? De overheidsfinanciën zijn ziek, het milieu takelt af. Wat valt daaraan te doen? Het kan beter: een pleidooi voor anders delen in ven schoner land.
Flip de Kam is hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Frans Nypels is hoofdredacteur van het Haarlems Dagblad. Samen schreven zij onder meer ]lei dal in
de hand van Nederland (1980) en A ./scheid van hei paradijs (1984).
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.