Relaties zijn tegenwoordig vaak een probleem. Het is niet meer vanzelfsprekend dat er wordt getrouwd, dat man en vrouw gaan samenwonen en dat een man-vrouw-relatie wordt 'bekroond' met kinderen.
Vele varianten van duurzame omgangsvormen hebben hun intrede gedaan: samenwonen, voordeurdelers, LAT-relaties, woongroepen etc. Ook heteroseksualiteit is als norm ingeboet.
Veel huwelijken eindigen in echtscheiding en het aantal publikaties over relaties is enorm toegenomen. Daarin werden alternatieve samenlevingsvormen vaak als nieuwe ideologie aan ons voorgeschoteld, soms zelfs met inbegrip van strategische aanwijzingen. Dit boek wil een verkenning zijn in het terra incognita van de praktijk van het alternatieve samenleven. Wat zijn de ervaringen van mensen die, soms al jaren, in vriendschapsnetwerken leven, het huishouden regelen, soms ook kinderen grootbrengen? Na een inleidend essay over de ideologische concepties van o.a. Iteke Weeda en Lillian Rubin, worden in tien interviews betrokkenen zelf aan het woord gelaten die fris van de lever en op openhartige wijze vertellen over de aangename maar ook onaangename kanten van de alternatieven voor het huwelijk, over de mate van maatschappelijke acceptatie, over hun illusies en hun teleurstellingen.
Ineke Hendriks is pedagoog, beleidsmedewerker bij de HBO-Raad en Marinus van Beugen is hoogleraar andragologie aan de KU Nijmegen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.