Jongeren vormen voor ouderen vaak een probleem. Nu eens zijn zij de hoop der natie en bewondert men hun spontaneïteit en bewogenheid, dan weer laakt men hun 'verwildering', hun 'losbandigheid'. I-Iet recente verleden geeft sterke voorbeelden van zo'n wisseling der opinies. In de jaren vijftig overheerst de verontrusting. Men sprak van de zedelijke verwildering der jeugd en zag de emotionele uitbarstingen bij jazzconcerten en dergelijke met lede ogen aan. In de jaren zestig werd het oordeel milder. Ook het studentenverzet van die tijd kon op enige instemming rekenen. In de jaren zeventig keerde het tij echter weer. De kraakbeweging ondervond begrip, maar al snel klonken ook in progressieve kring protesten tegen de wijze waarop zij haar gelijk bevocht. Bovendien nam het aantal klachten over vandalisme en andere vormen van jeugdcriminaliteit toe. Zo werd de jeugd in de afgelopen decennia afwisselend verguisd en bewonderd. In de speeltuin Nederland gaat in op de vraag wat er feitelijk is gebeurd. Het boek vormt de neerslag van drie onderzoeken naar de ontwikkeling van gezagsverhoudingen tussen ouderen en jongeren gedurende de laatste eeuw en de gevolgen daarvan voor onze tijd. Het eerste richt zich op een l.t.s. in een van de grote steden, het tweede op
een jeugdgevangenis ergens in het land, en het derde, breder van opzet, op het studentenleven. Parallel aan deze indeling onderscheidt Kapteyn drie vormen van agressie: gespeelde of nabootsende agressie, brutale agressie en morele agressie. Ieder voor zich én met elkaar typeren zij bepaalde eigentijdse problemen. In de speeltuin Nederland is dan ook een hoogst actueel boek.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.