Het gedrag van de jeugd in Fantasio en Paradiso blijft voor velen een ergernis. En wat bezielt de bezetters van het Maagdenhuis? Wat drijft de ontevreden kunstenaars? De Dam-jeugd?
Drs. Gerard C. de Haas, stafdocent van de opleiding cultureel werk te Amsterdam en door verscheidene van zijn functies nauw betrokken bij de conflicten tussen establishment en underground, staat in zijn denken heel dicht bij de gevoels- en gedachtenwereld van de jonge generatie. HIJ weet ook duidelijk te maken waarom die niet zo vreemd zijn als men soms meent. Sterker: het bevreemdende schuilt volgens hem voor een niet onbelangrijk deel in het verouderde cultuurbeleid. Hij heeft daarom levens een nogal kritisch boek geschreven. Het welzijnsbeleid van de overheid zou gebaseerd moeten zijn op de eigen verantwoordelijkheid en op het feitelijke leven van de mensen; maar beide aspecten vormen bij de gangbare beleidsbepaling slechts bijkomstigheden. De moderne uitingen van een hoogst creatieve energie worden veronachtzaamd, zelfs onderdrukt. Daarom vreest De Haas dat de strijd tussen establishment en underground zal uitlopen op ordeloosheid die geen perspectief op vernieuwing biedt.
Gevestigde instellingen bedreigen vaak soepelheid van geest. Een hecht doortimmerde maatschappij is van nature conservatief. Toch moet het mogelijk zijn een ruimte te creëren voor het nieuwe. De Haas pleit voor die ruimte door inzicht te bieden in de waarden die de jeugd bezielen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.