- Justus von Liebig // De zoektocht naar kringlooplandbouw
Justus von Liebig is de uitvinder van de kunstmest. Hij kwam er echter door onderzoek achter dit uiteindelijk niet het doel bereikte en dat het meer kwaad dan goed veroorzaakt in de bodem.
Justus von Liebig is WEL bekend om zijn kunstmest, maar NIET om zijn zoektocht naar de kringlooplandbouw!
150 jaar na de uitgifte van zijn kritisch essay over de keerzijde van het gebruik van kunstmest is de tekst nog steeds actueel. Justus von Liebig waarschuwde in zijn tijd tevergeefs tegen het grootschalig gebruik van kunstmest in de landbouw. Het leidt tot verarming van de bodem en ongebreideld strooien is een groot gevaar voor een gezond bodemleven.
‘De zoektocht naar kringlooplandbouw’ beschrijft hoe Von Liebig terugkomt op zijn visie dat het veelvuldige gebruik van kunstmest kan zorgen voor een oplossing van het voedselprobleem van die tijd. Ook noemt hij de intensivering van de landbouw een dwaalweg.
Het bodemleven wordt door het grootschalige gebruik van kunstmest volgens de wetenschapper ernstig verstoord. Door massale toevoeging van stikstof, fosfor en kalk kan er op korte termijn wel meer gewas van een veld worden gehaald, maar uiteindelijk zal de grond door het buitenspel zetten van het bodemleven zodanig zijn verarmd dat er binnen enkele eeuwen hongersnoden dreigen, stelt hij.
Von Liebig pleitte ervoor om weer meer duurzaam te produceren, zoals er in de millennia daarvoor ook werd gewerkt. Voedingsstoffen die worden geoogst, moeten ook weer aan de bodem worden toegevoegd. Dat kan in de vorm van mest, kompost of as.
Duurzaamheid is dus niet een modewoord, maar werd al door Von Liebig gepropageerd.