Het stellen van een adequate diagnose, gebaseerd op een grondige en goed gerapporteerde observatie, en het vervolgens formuleren van een passend behandelplan, wordt de plancyclus genoemd. Deze cyclus moeten hulpverleners goed beheersen, omdat deze het methodisch fundament van het beroep is. Een goed opgezette plancyclus garandeert het juiste hulpverleningsaanbod voor de juiste cliënt.
Dit boek biedt een handzame vertaling van diagnostische inzichten en procedures naar de praktijk van de psychosociale hulpverlening. Aan de orde komen het concept van de plancyclus, de praktische toepassingen ervan en de reflectie op de soms tegenstrijdige ervaringen ermee. Bovendien wordt aandacht geschonken aan de meervoudige onzekerheid van het diagnostisch proces, en aan de beleidsmatige pogingen die onzekerheid op te heffen door het accent eenzijdig op doelgerichtheid te leggen.
Doel van dit boek is om de hulpverlener handelingsperspectieven te bieden, zijn handelingsrepertoire uit te breiden en zijn vaardigheid in het opstellen en uitvoeren van een handelingsprogramma ter vergroten.
In deze derde, herziene druk zijn ondermeer de reacties van docenten, studenten en andere gebruikers verwerkt door de auteur. Verder is deze herziene uitgave aangepast aan het competentiegericht leren; elk hoofdstuk is voorzien van studietaken die studenten zelfstandig kunnen uitvoeren. Actuele ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en handelingsplanning zijn voor zover nodig opgenomen.
Sijtze de Roos was ruim twintig jaar als docent theorie en methoden betrokken bij de opleiding SPH van de Haagse Hogeschool, en als bestuurslid en adviseur bij diverse praktijkinstellingen. Hij is nu geregistreerd opleider en senior supervisor aan de Post HO - Opleidingen Supervisiekunde, Coaching en Training aan de Haagse Hogeschool.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.