De Aarde is er ook nog
Op zoek naar een ethiek van het milieubeheer
Hans Bouma in gesprek met Prof. dr. H. Berkhof
Wij staan voor het levensgrote probleem van de milieu- catastrofe. Wij zijn op zoek naar een ethiek van uit milieu- beheer. En wij vragen ons af: wat kunnen theologie en kerk ons daarover zeggen? Om daar achter te komen, heeft Hans Bouma gesprekken gevoerd met vooraanstaande Nederlandse theologen, van wie op grond van hun publicaties en activiteiten een positieve bijdrage kon worden verwacht.
Deze gesprekken, opgenomen in het eerste deel van 'De aarde is er ook nog', zijn uiterst boeiend. De milieu- verwoesting blijkt de diepste vragen op te roepen. Wie is de mens, wat is Gods bedoeling met hem? En: welke functie heeft de aarde, wat heeft God met haar voor? in welke verhouding staan de mens en de aarde tot elkaar? Zijn ze inderdaad elkaars vijanden of is het juist de opzet dat ze elkaars vrienden zijn? En vooral: welke relatie hebben God, mens en aarde tot elkaar?
Tegen de achtergrond van deze en dergelijke vragen komen de theologen tot scherpe analyses van de milieuvernietiging en de maatschappij die deze verwoesting mogelijk maakt. Allen zijn het erover eens. dat de kerk kan inspireren tot een manier van leven, die de natuur niet bedreigt maar recht doet.
In het tweede deel van het boek gaat Bouma met enkele deskundigen op verschillende wetenschapsgebieden in op een reeks onderwerpen die in de voorafgaande gesprekken aan de orde kwamen. Uit de hier en daar beslist spectaculaire gesprekken blijkt, hoe prachtig de verschillende wetenschappelijke reflecties op het milieuprobleem in het verlengde kunnen liggen van een bijbel-theologische bezinning op de milieukwestie.
Hel boek draagt door zijn opzet een bijzonder levendig karakter. Hel heeft daarbij een hoog informatief gehalte en toont een engagement zoals wij dringend nodig hebben.