Sjalom
de schepping bevrijding, de mensen gerechtigheid, de volkeren vrede : een bijbels-theologische handreiking bij het conciliair proces
Sjalom. Een vrijwel onvertaalbaar hebreeuws woord. We hebben een aantal begrippen nodig om bij benadering te kunnen zeggen wat het inhoudt.
Ulrich Duchrow en Gerhard Liedke menen dat dit alles omvattende woord de kern is van 'Tenach en Evangelie: in het Oude en Nieuwe Testament gaat het om een visioen van een bevrijde schepping, van gerechtigheid onder mensen en vrede voor alle volkeren.
Hun stelling is dat dit visioen, het hart van bijbelse boodschap, de kerk verplicht stelling te nemen wanneer ze geconfronteerd wordt met de wereldproblemen. In dit boek wordt getracht enkele (bijbels-) theologische lijnen te trekken, die die stellingname duidelijk maken. Het onlangs begonnen "conciliair proces voor gerechtigheid, vrede en heelheid van de schepping" sluit hier bij aan. Dit boek is een handreikingen een hulpmiddel voor (kerkelijke) groepen, gemeenteleden, predikanten en andere geïnteresseerden die zich er in willen verdiepen.
De secretaris van de Raad van Kerken, tevens voorzitter van de stuurgroep voor het conciliair proces in Nederland ds. W. van der Zee, schreef een kort voorwoord.