Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Fabels en feiten
Als door een wonder alle kanker van de aardbodem zou verdwijnen, zou de gemiddelde leeftijd van de mens slechts met één jaar toenemen. De meeste kankerpatiënten lijden geen pijn en worden door hun ziekte niet of slechts weinig gehinderd. Veel patiënten sterven mèt, maar niet dóór hun kanker. 'Vroege diagnose' van kanker bestaat niet. Is een kankergezwel groot genoeg om opgemerkt en gediagnostiseerd te worden, dan bestaat het al vele, soms tientallen jaren. 'Er gauw bij zijn' is dus een erg relatief begrip, wat uit de statistieken ook blijkt. Overal ter wereld krijgt één op de vijf mensen kanker. Het totale percentage blijft door de tijd heen merkwaardig constant. Nog merkwaardiger is dat dit percentage overal ter wereld hetzelfde is, alleen de soorten kankers (het assortiment) verschillen. 'Kanker heeft geen oorzaak,' zeggen Kothari en Mehta. Hun conclusie: de enige radicale therapie van kanker is de dood. Vriendelijker gezegd: wie het leven liefheeft, moet het bestaan van kanker aanvaarden. Andere conclusie: de heksenjacht op carcinogene stoffen is zinloos. Men kan wel aan de gang blijven (letterlijk). Zelfs gesteriliseerde dollarbiljetten zouden carcinogeen zijn, tot schade van de fundraising kankerinstituten.
Zeer terecht trachten de auteurs de in onze maatschappij zo sterke koppeling tussen kanker en de angst voor de dood te doorbreken. Hoe komt het toch dat deze koppeling met het sterven zoveel sterker is dan bij bijvoorbeeld hart- en vaatziekten? En als men dan sterft aan kanker, geeft dit gelegenheid tot waardig, menselijk sterven?
Dit boek wil een einde maken aan het kankertrauma dat bij een groot deel van de mensheid leeft. Ivan lllich zei dan ook over deze publikatie: 'Dit is het eerste boek dat de leek in de mogelijkheid stelt om het advies van specialisten te gebruiken, meestal wordt hij door specialisten gebruikt.'
De Indiase anatomen Kothari en Mehta bestudeerden de aard en de behandeling van kanker gedurende vele jaren. Dit boek is een vulgarisering van de wetenschappelijke studie die zij over hun bevindingen publiceerden.