Laat me niet zoals ik ben
Mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijke beperking worden door de omgeving al snel als 'zielig' gezien. Ze worden beoordeeld op wat ze niet kunnen, in plaats van op wat ze wél kunnen; op wat ze niet zijn, in plaats van op wat ze wél zijn.
Gelukkig zijn er mensen die zich niet neerleggen bij hun ogenschijnlijk lot. Zij worstelen zichzelf uit een rolstoel, benarde positie of slepende ziekte - en laten daarmee zien dat ze méér zijn dan hun beperking alleen. Dit boekje portretteert een aantal van die mensen.
Hun voorbeeld is niet alleen een inspiratie voor lot- genoten, maar ook een signaal naar onze zorgsamenleving. Veel overheidsbeleid doet geen beroep op de eigen kracht van mensen en hun inventiviteit en flexibiliteit. Iemand zielig vinden, werkt verlammend op ieders vermogen om de kwaliteit van zijn of haar leven
te verbeteren.
Dit boekje, samengesteld en geschreven door de redactie van het opinietijdschrift Ode, wordt u aangeboden door Start Kans, onderdeel van de United Services Group (USG).
Start Kans maakt zich sterk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in het verkrijgen en behou- den van betaald werk. Zij is succesvol door de intensieve persoonlijke coaching van jobcoaches die een sterke affiniteit hebben met hun mensen. Zij zijn didactisch vaardig en kennen de sociale zekerheidswetgeving als geen ander.