Psychologie van het gezin
Zicht op huwelijk en relaties
Met gezin, huwelijk en relaties hebben we allemaal te maken. Bovendien zitten we er middenin, of we nu in een gezin wonen, mei een partner of alleen, Veel is er de laatste dertig jaar veranderd, maar het is moeilijk om precies aan te wijzen wat en waarom. Dit boek wil inzicht bieden in de veranderingen in onze relaties en.aangeven waar de problemen liggen. Met : de levensloop als uitgangspunt wordt beschreven hoe we opgroeien tot vrouwen en mannen en hoe het ons vergaat in ons huwelijk en gezin. Meer dan vroeger moeten er rond hef samenleven keuzes worden gemaakt, zoals: hoe kies ik een partner, wil ik we! of geen kinderen, hoe moeten we met elkaar omgaan, zou therapie kunnen helpen, zal een echtscheiding toch onvermijdelijk zijn? Allerlei aspecten van een relatie komen aan de orde: communicatie, macht, geweld, crisis en echtscheiding. Ook verschillende varianten van het samenwonen komen aan bod: eenoudergezinnen, stiefgezinnen, LAT-relaties en het familieverband van ouderen.
Dit boek biedt de lezer allerlei gegevens over hedendaagse vormen van samenleven, zoals overzichtsartikelen, cijfers, interview fragmenten, voorbeelden en boekbesprekingen. Het is bedoeld voor allen, die In hun
: werk of privé te maken hebben met het boeiende terrein van gezin, huwelijk en relaties.
De volgende negentien Nederlandse auteurs, zowel uit de sociologische als uit de psychologische hoek, hebben het boek geschreven: dr Arno van der Avort, drs Erik Beekink, drs Elleke Berkvens, drs Linda Bolt, drs Vincent Duindam, drs Kees van Gelder, dr Jos Hendrickx, dr Kees de Hoog, prof. dr Jenny de Jong- Gierveld, dr Trudie Knijn, prof, dr Kees Knipscheer, dr Aafke Komter, drs Jessie van der Meer, drs Jany Rademakers, drs Reneé Römkens, dr Ed Spruijt, drs Ron van der Vliet, dr Ruut Veenhoven en prof. dr ir iteke Weeda.