God in fragmenten
Jacques Pohier, geboren in 1926, dominicaan sinds 1949, priester sinds 1954. Schrijver van talrijke moraal-theologische en psychologische studies. Redacteur van het tijdschrift Concilium. Zijn vorige boek "Als ik God zeg " (Gooi & Sticht, 1979) bracht hem in conflict met Rome, dat hem veroordeelde.
De spanningen die hij doormaakte als gevolg van de veroordeling vonden hun neerslag in dit nieuwe werk, " God - in fragmenten ".
Dood, seksualiteit, schuld...
Alle godsdiensten hebben ermee van doen, vaak in die mate, dat ze er door geobsedeerd lijken. Daartegenover stelt nu de katholieke theoloog Jacques Pohier, de vraag aan de orde, hoe bepaalde benaderingen van God of van Jezus Christus Èn bepaalde geloofspraktijken onontwarbaar verstrengeld zijn geraakt met bepaalde voorstellingen van de dood, de seksualiteit en de schuld.
In onze westerse samenleving zijn de opvattingen met betrekking tot dood, seksualiteit en schuld al honderd jaar aan diep ingrijpende veranderingen onderhevig. Toch hebben deze veranderingen nog maar weinig invloed gehad op het beeld dat wij van God en Jezus Christus hebben. Jacques Pohier ziet het christelijk geloof gevat in een hard omhulsel van verouderde opvattingen dat uiteen geslagen moet worden om het geloof opnieuw aan het licht te laten treden.
Met deze problemen worstelt Jacques Pohier al dertig jaar.
Zijn leven was: preken, voorgaan in liturgie en theologie doceren. Het werd hem zes jaar geleden verboden deze functies nog uit te oefenen. In die zes jaar kwam hij tot de ontdekking dat zijn problemen ten diepste te maken hadden met de wijze waarop hij deze functies uitoefende en met de wijze waarop de christelijke gemeenschap deze functies nÛg waardeert. Wat moest hij loshakken om God weeraap het daglicht te brengen? Welk breekwerk is nog nodig?