Psychologie van de adolescentie
Inleiding in de psychosociale ontwikkeling van de leeftijds- periode van 12 - 22 jaar- De laatste jaren hebben zich snel en veel maatschappelijke veranderingen voorgedaan. Er zijn verscheidene beschouwingen gegeven over de wijze waarop deze veranderingen hun weerslag vinden in de belevingen en gedragingen van jeugdigen.
Deze publicaties betreffen echter vaak een facet of een aspect van de adolescentie, hebben meestal het karakter van een monografie en beste- den, waar het over het algemeen vreemdtalige publicaties zijn, geen aan- dacht aan de Nederlandse situatie.
In psychologie van de adolescentie wordt voorzien in een specifiek Nederlandse behoefte. Wat er in ons land aan inzicht en informatie voorhanden is wordt geplaatst binnen het perspectief van de meer algemene ontwikkelingen. Hierbij wordt aandacht besteed aan algemene aspecten zoals de lichamelijke, sociale, intellectuele, emotionele en seksuele ontwikkeling.
Daarnaast worden eigentijdse verschijnselen aan de orde gesteld: o.a. subculturen, drugs, religieuze jeugdgroeperingen en belevingen van vervreemding. Het terrein van de hulpverlening aan jongeren wordt systematisch beschreven en uiteengezet naar eigen inzichten.
Op deze wijze geeft het boek een samenvattend overzicht en groepeert tevens de beschikbare informatie rond het thema hoe de jongere zijn identiteit ontplooit teneinde volwaardig te participeren in een veranderde maatschappij.
Prof. Dr. Jan de Wit is hoogleraar in de ontwikkelingspsychologie, paedologie en speciale pedagogiek aan de Vrije Universiteit en is directeur van het Paedologisch Instituut te Amsterdam.
Drs. Guus van der Veer, psycholoog, is verbonden aan de adolescenten- unit van het Instituut voor Medische Psychotherapie te Utrecht.