Op 9 september 1976 bracht het schokkende nieuws van Mao's dood de wereld in beroering. Een groot man was overleden, een legende kon beginnen. Dit boek werpt een objectiverend licht op de mens Mao Tse-toeng die in teamverband 800.000.000 mensen te eten moest geven. Uit deze fragmenten van discussies, toespraken en ongepubliceerde documenten blijkt dat de voorstelling van een monolitische dictatuur van het proletariaat in China onjuist is. In plaats daarvan bestaat er binnen de partij een uitgewerkt systeem voor discussies over te geven richtlijnen. Ook blijkt uit menige discussie een tastende onzekerheid over de grote postrevolutionaire beslissingen betreffende de opbouw van het land en over de steeds gecompliceerder wordende verhouding tot de Sovjetunie. Hierdoor krijgen we een onthullende kijk op allerlei achtergronden en onderstromingen die door de jaren heen geleid hebben tot bij voorbeeld de Honderd Bloemen Campagne, de Grote Sprong Voorwaarts en vooral de Culturele Revolutie. Een fragment uit de periode van confrontatie tussen China en de Verenigde Staten van Amerika, compleet met de des- tijds bediscussieerde alternatieven, biedt ons nuttige achtergrondinformatie over de huidige pogingen tot normalisatie der betrekkingen tussen China en Amerika. Duidelijk blijkt dat Mao zich moest bedienen van massale campagnes om zijn ideeën over de nieuwe maatschappij ondanks toenemend verzet binnen par- tij en bureaucratie door te zetten, wat ten slotte resulteerde in de Culturele Revolutie.
Helmut Martin, sinoloog van wereldrang, heeft bekendheid verworven met publicaties over het Sovjet- Chinese conflict en over de binnenlandse politiek van de Chinese Volksrepubliek.
Ook heeft hij, samen met zijn vrouw Tienchi Liao, een uniek woordenboek samengesteld van politieke vaktermen in China.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.