- Anja Krabben // Chemie van verslaving
Over genen, hersenstofjes en sociale zwakte
Het gebruik van genotsmiddelen om te ontspannen, te vergeten, te durven en te dromen is een existentiële behoefte van mensen. Maar de verslavingsstatistieken in Nederland laten een sterke groei in de consumptie van deze middelen zien. De verslavingszorg kan de groei nauwelijks bijbenen en beleidsmakers struikelen over elkaar bij het lanceren van nieuwe plannen van aanpak.
Maar wat is het wezen van de verslaving? Waardoor wordt deze veroorzaakt? Waarom raakt de een wel verslaafd en de ander niet? Uit genetisch en neurobiologisch onderzoek blijkt steeds vaker dat bij de meeste vormen van verslaving sprake is van een chronische hersenziekte. Chemie van verslaving informeert op een toegankelijke en uitdagende manier over de rol van chemische stoffen en genen bij de totstandkoming van verslaving. Ook wordt stilgestaan bij de rol van aanleg en omgevingsfactoren.
In Chemie van verslaving vertellen wetenschappers en artsen over de nieuwste inzichten in de wetenschap en de behandeling. Maar ook over de manier waarop deze inzichten zijn doorgedrongen tot de verslavingszorg en wat ze betekenen voor het leven en het zelfbeeld van verslaafden. Ook (ex-) verslaafden komen uitgebreid aan het woord.
Dit intrigerende en spraakmakende boek verdient brede aandacht. Niet alleen van alle zorgprofessionals die met verslavingszorg te maken hebben. Maar ook van familie en vrienden van (ex-)verslaafden en van politici en beleidsmakers.
1. Chemie van verslaving: een reis door de tijd
2. Het is een ziekte…een hersenziekte…een chronische hersenziekte
3. ‘Ken je familie’
4. Loser, zieke of vrijwillig gebruiker
5. Vele wegen leiden naar soberheid
Kleurenkatern
6. Een toekomst van screenen, testen, verbieden, betuttelen?
7. Epiloog – over aarangementen tussen zelfcontrole en collectieve drang