Democratisering en modernisering van de landen met een grote moslimbevolking aan Europa’s zuid- en zuidoostgrens zijn welbegrepen eigenbelangen. Onrust en radicalisering bij de buren hebben immers grote gevolgen hier. Maar de belangrijkste motor achter veranderingen in de moslimwereld is op dit moment de politieke islam. Wat moet Europa doen?In Turkije hebben moslimdemocraten hun land dichter bij het lidmaatschap van de Europese Unie gebracht, en de eu heeft grote invloed op dat proces. Dat geldt in veel mindere mate voor landen als Marokko en Egypte. Daar wordt de politieke islam steeds belangrijker, maar aarzelt Europa over zijn eigen rol.
In Sturen bij de moslimburen pleiten Joost Lagendijk en Jan Marinus Wiersma voor een heldere en effectieve rol van Europa bij de democratisering en modernisering van de moslimburen. Dialoog maar soms ook confrontatie met de politieke islam in al zijn verscheidenheid is daarbij cruciaal. Ondanks alle verschillen met de Arabische wereld kunnen de ontwikkelingen in Turkije en de eeuwenlange praktijk van de islam op de Balkan een voorbeeld zijn voor andere landen die proberen democratie en islam met elkaar in evenwicht te brengen.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.