Opstellen over onderwijs, politiek en openbaar bestuur.
Wat is de rol van de politiek in het maat- schappelijke leven? In hoeverre is de samenleving, om een typisch sociaal- democratische term te gebruiken,' maak- baar'? Deze twee vragen worden de laatste jaren met steeds meer scepsis gesteld, en steeds omzichtiger beantwoord. Er lijkt meer en meer gesproken te worden over restauratie, en steeds minder over vernieuwing. Een hang naar vroeger lijkt zich van velen meester te hebben gemaakt. Het is dan ook tijd dat er een boek verschijnt van een auteur die nog altijd staat voor een 'meer rechtvaardige, vrije en doelmatige inrichting van de samenleving": J.A. van Kemenade.
Van Kemenade is bij uitstek de geschikte man voor het maken van kritische kant- tekeningen bij het maatschappelijk bestel. In de jaren tachtig heeft hij een veelheid van functies bekleed. Hij was kamerlid, minister van onderwijs, informateur, mede- auteur van de nota 'Om een werkbare toekomst' en is nu burgemeester van Eindhoven, en heeft zo op zeer veel verschillende manieren blijk gegeven van een grote betrokkenheid bij veranderings- processen in Nederland.
In Geloven in de oogst is van deze verschil- lende werkzaamheden veel terug te vinden. Anders dan in eerdere bundels bestrijken ze een breed spectrum van vraagstukken. Naast een enkel artikel
over onderwijs bevat de bundel opstellen over het sociaal-economisch beleid, het openbaar bestuur en de politiek in het algemeen. Artikelen van praktische aard worden afgewisseld met stukken met een meer filosofische of theoretische inhoud, zodat een goed overzicht ontstaat van het denken en handelen van een van de mensen die de Partij van de Arbeid in de jaren tachtig mede vorm gegeven heeft.