De Keuken Van Odysseus
met 50 authentieke recepten
Een fascinerende geschiedenis over de klassieke Griekse en Romeinse keuken, met authentieke recepten waarmee de moderne kok het gevarieerde eten van de klassieke wereld kan herscheppen.
De keuken van Odysseus is het eerste kookboek over de écht klassieke mediterrane keuken, namelijk die van 750 v. Chr. tot 450 n. Chr. In iedere samenleving staan eten en drinken centraal in het sociale leven. Er is dan ook via schilderingen, teksten en archeologische vondsten een indrukwekkende hoeveelheid informatie over wat Grieken en Romeinen aten en dronken beschikbaar. De Romeinse fijnproever Apicius was al bekend, maar hij schreef alleen over het eten van de bevoorrechte klassen.
De auteurs van dit bijzondere boek hebben uit een grote hoeveelheid bronnen geput om recepten te achterhalen van de overvloedige banketten van de rijke elite tot de eenvoudiger maaltijden van soldaten, boeren en slaven.
Ieder fraai geïllustreerd hoofdstuk begint met een historische schets, waarna een aantal originele recepten aan bod komt. Elk recept is vervolgens bewerkt en aangepast aan de kok van tegenwoordig, zodat we ook nu nog kunnen genieten van zoetewijncake, saus van olijven of Toroneaanse haai.
Andrew Dalby heeft bijdragen geschreven voor vele boeken over de geschiedenis van de eetcultuur en voor tijdschriften over de klassieken. Sally Grainger studeerde oude geschiedenis en is een professionele kok. Ze organiseert regelmatig Romeinse banketten.