In levenden lijve
Dit boek wil leden van kerken leren om op verantwoorde, open wijze bezoeken te brengen aan andere gemeenteleden. Het is een handleiding voor het lekenpastoraat... Naast het pastorale werk van predikanten en geestelijken is lekenhuisbezoek door kerkeraadsleden, maar net zo goed door andere gemeenteleden - een mogelijkheid en een noodzaak.
In levenden lijve wil tot dit werk toerusten, door informatie en instructie, door te wijzen op veel gemaakte fouten en op nieuwe mogelijkheden, met veel voorbeelden en op- drachten en door literatuuropgave.
Veel zaken komen aan de orde: het doel van bezoekwerk, leren luisteren, wijzen van reageren, de niet-verbale aspecten van een gesprek, fasen in een gesprek, mensen in verschil- lende levensfasen - o.a. puberteit en ouderdom -, mensen in diverse situaties - o.a. ziekte en rouw -, geloofsproblemen, ethische problemen, aspecten van het menselijk leven, zoals schuldgevoel, eenzaamheid en het huisbezoekersteam. Het gaat steeds om de kunst van het Voeren van een werkelijk gesprek, van echt contact leggen, van wezenlijk communiceren.
De schrijver, hoogleraar pastoraat aan de Universiteit van Amsterdam en betrokken bij de Klinisch Pastorale Vorming probeert de nieuwe methoden en opleidingsvormen van het pastoraat, die via de Klinisch Pastorale Vorming in ons land geïntroduceerd zijn, toe te passen op het pastoraat door gemeenteleden. Hij hoopt hierdoor een bijdrage te leveren om kerkelijke gemeenten tot open, levende gemeenschappen- levendlichaam(levendlijf)vanChristus- te maken en de leden van deze gemeenten tot mondige mensen.
In levenden lijve is speciaal geschreven voor gemeenteleden die op huisbezoek gaan. Het kan echter ook met vrucht gebruikt worden door theologische studenten en pastores, door anderen die voor hun beroep gesprekken moeten voeren en door ieder die communiceren met mensen een moeilijke èn spannende mogelijkheid vindt.