Er zijn nog geen producten in jouw winkelwagen geplaatst.
Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
handboek voor een maatschappelijke onderneming
Dit boek beschrijft waar Blixem zich mee bezig houdt; de integratie van mensen zonder werkervaring in het arbeidsproces, mensen met een functiebeperking, verstandelijk, zintuiglijk of fysiek. Op dit moment zijn er zo'n 200 'werkprojecten', zoals leerwerkbedrijven, sociale ondernemingen of arbeidsmatige dagbestedingprojecten, verspreid over heel Nederland. De meeste, projecten blijven gekoppeld aan of liggen in het verlengde van een initiatiefnemendé (zorg-)instelling. Zij hebben over het algemeen niet de ambitie om uit te groeien tot een volwaardig commercieel bedrijf. Zonder steun vanuit de moederorganisatie is een kostendekkende exploitatie voor veel van deze projecten niet eenvoudig. De doorstroom naar regulier werk blijft beperkt en is in de meeste gevallen ook niet de doelstelling.
Bij de ontwikkeling van het Nijmeegse winkel/lunchcafé 'Blixem' is het uitgangspunt geweest een commercieel en concurrerend bedrijf. Wie in de maatschappij wil werken moet er tegen zijn opgewassen. Dat vereist doorzettingsvermogen, weerbaarheid, creativiteit en zelfstandigheid. Blixem is daarom op de eerste plaats een normaal bedrijf, een lunchcafé met een luxe cadeauwinkel.
Op de tweede plaats is Blixem een bijzonder bedrijf. Er werken mensen met een handicap die in de praktijk en met professionele ondersteuning leren wat het betekent om te werken voor je geld.
Blixem is op de derde plaats een arbeidsintegratiebedrijf. Arbeidsintegratie is hierbij geen ideëel doel op zich, maar een product, een dienstverlening, gericht op het bedrijfsleven. Een ondernemer neemt geen gehandicapte in dienst als hij of zij niet overtuigd is van zijn of haar waarde als productief medewerker. Blixem laat ook naar potentiële werkgevers toe zien dat mensen met een handicap wel degelijk waarde hebben en uitstekend in staat zijn om in een bedrijf te werken. Met deze arbeidsintegratie onderscheidt Blixem zich van de meeste (zorg-) projecten, die meer gericht zijn op de ontwikkeling van arbeidsmatige activiteiten.
Dit boek geeft een sfeerverslag van Blixem met verhalen en anekdotes over het ontwikkelingsproces. Hel 'verhaal van Blixem' is uitgewerkt naar een algemene handleiding voor de systematische aanpak van een 'doorstroom naar betaald werk'-bedrijf, nogmaals, hier verder te noemen 'arbeidsintegratiebedrijf'. Het boek beschrijft tien kritische factoren in de bedrijfsontwikkeling die mogelijk evenzoveel sleutels zijn voor het succes als maatschappelijke onderneming.