over solidariteit en verzorgingsstaat
Veel mensen verklaren zich 'solidair', maar wat dat precies inhoudt wordt er zelden bij vermeld. Met wie of wat zijn ze solidair en hoe uit zich dat? Zijn er grenzen aan die solidariteit? En wie is verantwoordelijk voor de solidariteit binnen de Nederlandse samenleving? Deze vragen hangen nauw samen met een actueel vraagstuk: de toekomst van de verzorgingsstaat. Door individualisering, globalisering en afnemend vertrouwen in de bestaande instituties, komt de vraag over de inrichting van de verzorgingsstaat steeds vaker op tafel. Is de staat wel het aangewezen instituut om de solidariteit in Nederland te organiseren? In dit boek wordt de verbinding tussen solidariteit en verzorgingsstaat vanuit diverse perspectieven belicht. Met het christelijk-sociaal denken als gemeenschappelijke basis, lijkt de verbindende functie van de verzorgingsstaat de focus om aan hervormingen te bouwen.
Met bijdragen van: Paul de Beer, Jan-Willem van den Braak & Huib Klamer, Jan Jacob van Dijk (red.), Wim van der Donk, Albert Jan Maat & Gerard van der Grind, René Paas & Piet Hazenbosch.
Deze bundel verschijnt in de serie christelijk-sociaal denken, een initiatief van de leerstoel christelijk-sociaal denken over economie en maatschappij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.