De over de gehele wereld geruchtmakende „affaire-Schillebeeckx" verdient, dat er een „witboek" werd samengesteld met een zakelijke weergave van de feiten, een overzicht van commentaren via de pers, radio en TV, zowel pro als contra, en een wat dieper gravende - toch populair gehouden - verhandeling over de huidige situatie in de Kerk (met hangijzers als gezag, curie, procesvoering, de verhouding Rome-Nederland enz.).
De auteur tekent eerst in vogelvlucht de geschiedenis van de katholieke kerk in Nederland van de tijd der schuilkerken via het „rijke Roomse leven" tot nu: „de kerk der volwassenen". Dan schetst hij opleiding en carrière van prof. Schillebeeckx en zijn komst naar Nijmegen.
Volgt het Vaticaans concilie en, als consequentie daarvan, het Pastoraal Concilie en hij doet de betekenis van onze grote theoloog voor beide concilies uit de doeken, alsook de wijze, waarop hij bij de Nieuwe Katechismus betrokken was.
Dan komt het „proces"., aan de beurt en de reacties daar- op in binnen- en buitenland - ook particuliere menings- uitingen. Ook de moeilijkheden, die anderen met Rome hadden: mrg. Bluyssen, de professoren Rahner, Küng, Huizing, komen ter sprake.
In een speciaal interview met de heer Auwerda lucht vervolgens prof. Schillebeeckx zijn hart over het proces en daarna doet dit in een niet minder exclusief inter- view prof. Rahner, die door kardinaal Seper was aange- wezen tot verdediger van prof. Schillebeeckx. Merkwaardigerwijze is deze Duitse theoloog medestander en een van de beste vrienden van de „verdachte".
Tenslotte geeft de auteur, die een goede naam heeft als Volkskrant-redacteur voor actuele catholica, een overzicht van de huidige situatie in de Nederlandse kerkprovincie.