De Franse Revolutie heelt vooral in de christelijke wereld bijna steeds een zeer slechte naam gehad. Toch was er in het begin geen wezenlijke tegenstelling tussen het christelijk geloof en de revolutie, die immers aanvankelijk helemaal niet bedoelde een revolutie (in de moderne zin van het woord) te zijn, maar het binnen enkele jaren wel werd.
De Franse Revolutie streefde naar wezenlijke waarden, die op zichzelf ook eigen waren aan de christelijke overtuiging. Vanwaar dan toch die breuk? De auteur schetst hoe de aanvankelijke sympathie vanuit brede lagen van de kerk in die dagen voor de vernieuwingsbeweging langzaam omslaat in verwijdering en vervreemding tussen staat en kerk, met diep-insnijdende gevolgen voor het maatschappelijke en geestelijke leven: op het terrein van het gezin, het onderwijs, de geestelijkheid, het kloosterwezen, armenzorg en liefdadigheid, enzovoort.
De volgende extensies worden ondersteund: png, jpeg, jpg, gif, txt, csv, pdf, doc, docx, rtf, xls, xlsx, ppt, pptx, odt, ods, eps.